Zonta Zingt 2014 was een fantastisch evenement met 5 geslaagde workshops. Alle opbrengsten waren voor Femmes for Freedom. Femmes for Freedom zet zich in voor huwelijkse vrijheid en gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Wij hebben op 12 april 2014 ruim €850,- bijgedragen aan de cheque (van € 35.000!) die Zonta Nederland overhandigde aan Shirin Musa van Femmes for Freedom.

Tijdens Zonta Zingt 2014 hebben we 5 verschillende workshops georganiseerd. Lees hieronder welke dat waren en hoe ze geweest zijn. Trots kunnen we u vertellen dat alle docenten van 2014 weer meedoen aan Zonta Zingt 2016! De workshop Lagu kebebasan wordt zelfs herhaald maar dan nu met een dans element!

Umculo

Van tevoren beloofden we je:

Een vrolijke workshop die gebruik maakt van Xhosamuziek, muziek van de Zulubevolking uit Zuid-Afrika.  Met praktische oefeningen en leuke canons worden de stemmen klaargestoomd voor de meer-stemmige muziek met haar opzwepende ritmes. Koorervaring is niet nodig, de muziek wordt uit het hoofd ingestudeerd.

Laura Tammeling werkt als zangcoach met amateurs en professionals, geeft workshops koorvorming en repertoirestudie aan koren in het hele land, is jurylid bij het Nederlands Koorfestival en coacht aankomende koordirigenten

Dit schreef een deelneemster over de workshop:

" Oooo, mmm, brrrrrrr, pff, pff, sj sssjjj..."; schouders en kaak naar beneden, buik los laten hangen. 

Laura Tammeling hielp ons in de workshop 'Umculo' (meerstemmig Afrikaans zingen) onze gêne te laten varen en met ademhalings- en zangoefeningen onze stembanden op te warmen en te relaxen. Alleen deze oefeningen waren al heerlijk om te doen en te onthouden voor een stressmomentje thuis of op het werk. 

Het eindresultaat was een meerstemmige canon voor een huwelijksritueel van de Zulu's, die nog lang in je hoofd bleef nagalmen. 

Met je ogen dicht en enige fantasie maakte je even deel uit van dit zang- en dansritueel in Zuid Afrika. 

A Natural Woman

Van tevoren beloofden we je:

In deze workshop gaan we aan de slag met het nummer A Natural Woman van Carole King (maar vooral ook bekend geworden door Aretha Franklin). Je zingt zowel een stukje lead als ook de backing vocals. Solo's worden dus aangevuld en afgewisseld met mooie koortjes.

De workshop wordt geleid door de Utrechtse zangdocent Jolieke Sorber.

Dit schreef een deelneemster over de workshop:

De workshop A Natural Woman door Jolieke Sorber was een inslaand succes. De leeftijd van de deelnemers varieerde van onder de tien tot boven de 50 en iedereen hing aan Joliekes lippen. Zij maakte ons enthousiast voor de zangeres en songschrijver Carol King, gaf leuke opwarmoefeningen met sirenes en schuddebillen en studeerde geduldig met ons de loopjes van de melodie en het pakkende ritme van A Natural Woman. Ieder een stuk lead en daarnaast de achtergrondkoortjes - wat een variatie in stemmen levert dat op! We kunnen niet wachten tot we het mogen brengen tijdens het Zonta Zingt Concert.

Free your Voice

Van tevoren beloofden we:

Zingen is heerlijk voor je lichaam en ziel. Het is de meest natuurlijke manier van je muzikaal uiten. Je hoeft geen mooie stem te hebben om te zingen; het enige dat je nodig hebt is veel zin om te zingen. Het gaat dus niet om presteren, maar juist je persoonlijke uitdrukking van je zingen maakt het boeiend en prachtig. Ten eerste voor jezelf maar ook voor je publiek.

In deze workshop gaat het om stem-expressie/stembevrijding; je stem (b)en jij! Dit is een groepscursus voor iedereen van wie de stem niet naar buiten komt zoals hij of zij graag wil. Je stem vertelt je veel over de manier waarop je in het leven staat. Vaak belemmeren ervaringen die we in het leven hebben opgedaan en die we niet voldoende hebben kunnen verwerken ons in de manier waarop we verlangen ons te uiten. De cursus reikt je middelen aan om je eigen specifieke geluid en mogelijkheden te leren kennen en voluit te laten klinken. Het plezier in zingen en je uiten staat hierbij voorop.

Het doel is het losmaken van je stem, zowel fysiek als mentaal, waardoor je alle kanten van je stem kunt ontdekken. Je eigen stem zal klinken zoals deze zich wil laten horen wanneer je hem zijn gang laat gaan. 

Deze workshop wordt gegeven door Laurie Hond.

Dit schreef een deelneemster over de workshop:

'Free your Voice' gaat over de wens om te kunnen zingen en de ervaring omdat te kunnen doen, vrij van waarde en vrij van vergelijking. Free your voice gaat over blij worden van je eigen stem, blij worden van je eigen klanken en tot de ontdekking komen dat zingen iets is zoals lachen en huilen: zingen dat ben jij!

In de workshop 'Free your Voice' wordt je je bewust van je eigen zangkracht en de vrolijkheid en blijheid die daaruit voortkomt! Zingen is een oerkracht, die je altijd en overal in elke situatie weer in je kracht kan doen voelen!

Doe mee: samen geïnspireerd worden door jezelf en door elkaar!

Lagu Kebebasan

Van tevoren beloofden we je:

Wie deelneemt aan de workshop Lagu Kebebasan (lied over vrijheid) wordt voor twee uur opgenomen in de repetitie van een meerstemmig gemengd koor: Lagu Lombok. De liederen die gezongen worden komen van de eilanden in de Pacifische oceaan: uit Hawaii, Molukken, Maori, Indonesië. 

Het is een groot plezier om twee uur mee te mogen zingen. Zangervaring en kennis van het notenschrift is niet nodig om mee te kunnen doen. 

Deze workshop wordt gegeven door Jan van Wieringen.

Dit schreef een deelneemster over de workshop:

Wie de workshop Lagu Kebebasan (lied over de vrijheid) in buurthuis In de drie Krone niet heeft meegemaakt, heeft wat gemist!

Twee uur is met veel enthousiasme meerstemmig gerepeteerd door de workshopdeelnemers samen met het koor Lagu Lombok onder leiding van de inspirerende dirigent Jan van Wieringen.

De liederen die gezongen werden komen van de eilanden in de Pacifische oceaan: uit Hawaï, Molukken, Maori en Indonesië. Jan van Wieringen heeft met zijn koorleden ons de nodige liederen leren zingen en gaf ons informatie over de liederen. Dans en prachtige kleding maakte ook deel uit van deze bijeenkomst.

Sing your own song

Van tevoren beloofden we je:

Loop je altijd met melodietjes rond, of laten die stukjes tekst je niet meer los en wil je nu wel eens wat handvatten om er je eigen song van te kunnen maken? Dan is dit de workshop voor jou!  Ik zal met jullie samen opzoek gaan naar de belangrijkste ingrediënten voor het schrijven van je eigen lied. Aan het eind van de cursus heb jij wellicht je eigen song geschreven! P.S Vergeet je instrument niet!

Charlotte van der Linden studeerde vrije kunsten, theater en Italiaans en is songschrijver voor haar band: Tilia.

Dit schreef een deelneemster over de workshop:

De workshop Sing Your Own Song was de laatste in de reeks van Zonta Zingt 2014 en zal mij nog lang bijblijven! Sing a Songwriter Charlotte van der Linden wist in 10 minuten een sfeer neer te zetten waarin ik mij als deelnemer ontspannen en serieus genomen voelde - de setting in Galerie Sanaa droeg hieraan zeker ook aan bij. Mijn gekke teksten en melodietjes mochten er allemaal zijn. We deelden onze ervaringen met het liedjes schrijven. Daarbij bleken grote verschillen tussen de deelnemers: een klassieke insteek, cabaret, moderne balads en ook een deelneemster die helemaal geen ervaring had met schrijven van liedjes maar zich graag eens op deze weg begaf. Charlotte liet ons nadenken over de manier waarop we een lied tot stand wilde brengen, gaf tips en tricks en liet ons in alle rust werken aan een nieuw lied. Ieder in een hoekje van de galerie, omringd door werken van kunstenaar Maarten Dekker. Met verrassende resultaten! Na anderhalf uur waren ze geboren: teksten voor een Zontalied, een Nederlands vrolijk lied over een jongen met mooie ogen, van mijzelf een Engelse song over de liefde voor mijn zoontje en... een ballade over hetzelfde jongetje over de liefde voor zijn oma! Juweeltjes die we allemaal nog lang zullen koesteren...